Τμήμα Βλεφάρων

Τμήμα Βλεφάρων, Δακρυικής συσκευής και Κόγχου

Παθήσεις των βλεφάρων

Οι πιο συχνές παθήσεις των βλεφάρων είναι οι εξής:

παθήσεις των βλεφάρωνHordeolum-Styes είναι μια μόλυνση των σμηγματογόνων αδένων που συνήθως προκαλείται από το μικρόβιο Staphylococcus aureus. Χαρακτηρίζεται από την οξεία έναρξη των συμπτωμάτων, και μοιάζει με ένα κόκκινο χτύπημα κάτω από το βλέφαρο. Τα κύρια συμπτώματα είναι πόνος, ερυθρότητα των βλεφάρων και μερικές φορές πρήξιμο στα βλέφαρα. Ta Styes συνήθως υποχωρούν μέσα σε μια εβδομάδα χωρίς θεραπεία. Σε αντίθετη περίπτωση συνταγογραφούνται αντιβιοτικά και τοπικές θεραπείες, όπως ζεστές κομπρέσες νερού χρησιμοποιούνται για την ταχύτερη επούλωση. Τα Styes είναι συνήθως ακίνδυνα και δεν προκαλούν μόνιμη βλάβη.

παθήσεις των βλεφάρωνΤο Χαλάζιο προκαλείται από την απόφραξη των σμηγματογόνων αδένων και μπορεί να συμβεί και στα δύο, άνω και κάτω βλέφαρα. Παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα με τα Styes όμως είναι λιγότερο επώδυνα, και τείνουν να γίνουν χρόνια. Τα Chalazia μπορούν να θεραπευθούν μέσα σε λίγους μήνες εάν χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία. Τα Chalazia που δεν ανταποκρίνονται σε τοπική ή συστηματική θεραπεία, συνήθως αφαιρούνται με χειρουργική επέμβαση.

παθήσεις των βλεφάρωνΗ βλεφαρίτιδα είναι η φλεγμονή των βλεφάρων. Η κατάσταση αυτή προκαλείται κυρίως από σταφυλοκοκκική λοίμωξη και ξηροδερμία. Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι η λιπαρότητα του δέρματος, η σμηγματορροϊκή βλεφαρίτιδα και η ροδόχρους ακμή. (Στις γυναίκες ένας ακόμα επιβαρυντικός παράγοντας είναι το έντονο μακιγιάζ στην περιοχή των βλεφαρίδων). Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αίσθηση ξένου σώματος, θολή όραση, ερυθρότητα του οφθαλμού, ευαισθησία στο φως, κόκκινα και πρησμένα βλέφαρα, ξηρά μάτια και μερικές φορές κρούστα στις βλεφαρίδες κατά την αφύπνιση. Ένα άλλο σύμπτωμα της βλεφαρίτιδας είναι η απώλεια βλεφάρίδων. Η θεραπεία που συνίσταται συνήθως είναι η διατήρηση της καλής υγιεινής των βλεφάρων. Σε σοβαρές περιπτώσεις, αντιβιοτικά μπορούν να συνταγογραφηθούν. Σε γενικές γραμμές χρησιμοποιούνται θερμά επιθέματα, μασάζ, υποκατάστατα δακρύων, αντιβιοτικές αλοιφές.

παθήσεις των βλεφάρωνΤο Εντρόπιο προκύπτει συνήθως από τη γήρανση και οφείλεται σε εξασθένηση του βλεφάρου. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί από μια συγγενή ανωμαλία των βλεφάρων ή μια ουλή στο εσωτερικό του βλεφάρου λόγω μίας μετεγχειρητικής επιπλοκής ή τραυματισμού. Είναι συχνά μια ασυμπτωματική πάθηση που απαιτεί σπάνια χειρουργική παρέμβαση. Επηρεάζει κυρίως το κάτω βλέφαρο, και εμφανίζεται με μία στροφή του κάτω βλεφάρου προς τα έσω.

παθήσεις των βλεφάρωνΤο Εκτρόπιο προκύπτει συνήθως από τη γήρανση και οφείλεται σε εξασθένηση του βλεφάρου. Δημιουργεί συχνά ένα χρόνιο ερεθισμό των οφθαλμών και τα κύρια συμπτώματα της πάθησης είναι η υπερβολική δακρύρροια και η σκλήρυνση του επιπεφυκότα των βλεφάρων. Επηρεάζει κυρίως το κάτω βλέφαρο, και εμφανίζεται με μία στροφή του κάτω βλεφάρου προς τα έξω.

παθήσεις των βλεφάρωνΤο οίδημα των βλεφάρων είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα βλέφαρα εμφανίζονται πρησμένα και παρουσιάζουν κατακράτηση υγρού. Το οίδημα του βλεφάρου μπορεί να προκληθεί εξαιτίας πολλών παθήσεων, όπως η νεφρική ανεπάρκεια, παθήσεις του θυρεοειδούς αλλά και λόγω αλλεργικής αντίδρασης. Τα κύρια συμπτώματα είναι τα κόκκινα πρησμένα βλέφαρα, ο πόνος και ο κνησμός. Η θεραπεία γίνεται ανάλογα με την αιτία της νόσου. Οι μικροβιακές λοιμώξεις πρέπει να καταπολεμηθούν με αντιβιοτικά, στα οιδήματα αλλεργικής αιτιολογίας πρέπει να αποφευχθεί το αλλεργιογόνο και να χορηγηθεί κατάλληλη αντί-αλλεργική θεραπεία.

παθήσεις των βλεφάρωνΣτη περιοχή των βλεφάρων η εμφάνιση όγκων δεν είναι κάτι καθόλου σπάνιο. Τα καρκινώματα των βασικών κυττάρων είναι οι πιο συχνοί όγκοι των βλεφάρων. Το 85% έως 95% όλων των κακοήθων όγκων εμφανίζονται στα βλέφαρα. Οι όγκοι μπορεί να είναι καλοήθεις ή κακοήθεις. Οι καλοήθεις όγκοι είναι συνήθως καλά εντοπισμένοι και αφαιρούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα προτού προλάβουν να εκφυλιστούν σε καρκίνο. Οι κακοήθεις όγκοι, από την άλλη πλευρά, έχουν την τάση να εξαπλώνονται στον περιβάλλοντα ιστό.

Ο Βλεφαρόσπασμος είναι μια ακούσια σύσπαση των μυών των βλεφάρων. Οι πιο κοινοί παράγοντες περιλαμβάνουν τη κόπωση, το στρες και την καφεΐνη. Η σύσπαση των βλεφάρων δεν είναι επιβλαβές για τα μάτια. Οι ασθενείς συνιστάται να κοιμούνται περισσότερο και να πίνουν λιγότερη καφεΐνη. Σε ασθενείς με πολύ έντονα συμπτώματα υπάρχει θεραπεία με τοπική χορήγηση Botox.

παθήσεις των βλεφάρωνΗ δερματίτιδα των βλεφάρων είναι μια φλεγμονή του δέρματος των βλεφάρων. Είναι κυρίως αποτέλεσμα αλλεργιών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ξηρό δέρμα και οίδημα στα βλέφαρα. Συχνά έχει ο ασθενείς έντονο κνησμό. Η θεραπεία συνίσταται στη σωστή υγιεινή των βλεφάρων και την αποφυγή των αλλεργιογόνων που προκαλούν την ασθένεια. Σε σπάνιες περιπτώσεις ειδικές αλοιφές, υπό ιατρική επίβλεψη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

παθήσεις των βλεφάρωνΠτώση (πτώση βλεφάρου) παρατηρείται όταν το πάνω βλέφαρο πέφτει από αδυναμία ή παράλυση των μυών (ανελκτήρα ) ή λόγω κεντρικής ή περιφερικής βλάβης του νεύρου. Μπορεί να είναι μια εκδήλωση της γήρανσης, μια συγγενής διαταραχής ή να παρουσιαστεί εξαιτίας ενός τραυματισμού ή ασθένειας. Οι παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με την πτώση είναι ο διαβήτης, το εγκεφαλικό επεισόδιο, το σύνδρομο Horner, η μυασθένεια gravis, οι όγκοι του εγκεφάλου και άλλες μορφές όγκων που μπορεί να επηρεάσουν τη νευρική ή μυϊκή λειτουργία.

ΒΛΕΦΑΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Η βλεφαροχειρουργική πραγματοποιείται σε διάφορες παθήσεις, όπως το χαλάζιο , οι όγκοι των βλεφάρων, η βλεφαρόπτωση και το εκτρόπιο .

Η αισθητική χειρουργική των βλεφάρων πραγματοποιείται τόσο για τη βελτίωση της εμφάνισης του προσώπου όσο και για την ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης στον εαυτό μας.

ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ ΤΩΡΑ