Παιδοοφθαλμολογικό Τμήμα

ΠΑΙΔΟΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Όταν τα μάτια των παιδιών εμφανίζουν άλλοτε μικρά και άλλοτε πιο σύνθετα προβλήματα, χρειάζονται την πιο αξιόπιστη αντιμετώπιση.

Γι’ αυτό, το ΑΤΤΙΚΟ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ δημιούργησε ένα πρότυπο Παιδοοφθαλµολογικό Τµήµα.

παιδοοφθαλμολογικόΟ Χειρουργός- Οφθαλμίατρος σε συνεργασία με την Ορθοπτικό προσφέρουν ολοκληρωμένη εξέταση για την αντιμετώπιση των παθήσεων. Οι εξετάσεις γίνονται με τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα (π.χ PlusOptix) σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες.

Πότε πρέπει να γίνεται η πρώτη οφθαλμολογική εξέταση των παιδιών και ποια διαδικασία ακολουθείται

Η αρχική οφθαλμολογική εξέταση πρέπει να γίνεται τις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση των παιδιών. Υπάρχει μάλιστα ένα πρόγραμμα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, που επιθυμούμε να επιτύχουμε μέχρι το 2020, το οποίο αποσκοπεί στη διεξαγωγή οφθαλμολογικής εξέτασης ρουτίνας σε όλα τα νεογνά.

Η εξέταση στα νεογνά γίνεται συνήθως με έμμεση οφθαλμοσκόπηση, κατά την οποία ελέγχονται παθήσεις, όπως ο συγγενής καταρράκτης, το συγγενές γλαύκωμα κ.ά. Η δεύτερη εξέταση πρέπει να γίνεται στο 2ο έτος της ηλικίας, όπου πραγματοποιείται έλεγχος της διάθλασης του παιδιού (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός). Εάν το παιδί δεν έχει άλλες εμφανείς παθήσεις (για παράδειγμα στραβισμό), η επόμενη εξέταση πρέπει να γίνεται στο 4ο έτος, πριν πάει σχολείο. Τότε μετράτε η οπτική οξύτητα και η χρωματική αντίληψη, ενώ παράλληλα γίνεται προσπάθεια διαπίστωσης της ύπαρξης ή όχι στραβισμού.

Παρατηρείται διαφορά οφθαλμολογικών παθήσεων σε αγόρια και κορίτσια ίδιας ηλικίας;

Η απάντηση είναι μάλλον θετική, καθώς τα αγόρια φαίνεται να παρουσιάζουν συχνότερα προβλήματα όρασης που σχετίζονται με την ικανότητα χρωματικής αντίληψης. Τα κορίτσια με τη σειρά τους δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες οφθαλμολογικές ανωμαλίες συγκριτικά με τα αγόρια.

Μέχρι ποια ηλικία παρατηρείται στα παιδιά η μεγαλύτερη αύξηση των συμπτωμάτων;

Τα παιδιά μαθαίνουν να βλέπουν τα πρώτα 6 χρόνια της ζωής τους. Εάν δεν αντιμετωπιστούν οι διάφορες οφθαλμολογικές παθήσεις μέχρι αυτή την ηλικία, κινδυνεύουν με πρόκληση αμβλυωπίας (μόνιμα χαμηλή όραση- «τεμπέλικο μάτι»). Κινδυνεύουν δηλαδή να μη μάθουν ποτέ να βλέπουν σωστά.

Αν είναι να παρουσιαστεί στα παιδιά κάποιο πρόβλημα, αυτό παρουσιάζεται συνήθως μέχρι την ηλικία των 6 ετών. Εκτός από τις εκ γενετής οφθαλμολογικές παθήσεις (π.χ. συγγενής καταρράκτης), ο στραβισμός που εντάσσεται σε παθήσεις που μπορούν να παρουσιαστούν μετά τη γέννηση, μπορεί να διαγνωσθεί μετά τους πρώτους 6 μήνες ζωής, διότι τότε έχει αναπτυχθεί πλήρως η κινητικότητα του οφθαλμού.

Ποιοι παράγοντες επιβαρύνουν την κατάσταση των ματιών τους και την εμφάνιση ενοχλητικών συμπτωμάτων;

Γενικότερα, δεν υπάρχουν παράγοντες που επιβαρύνουν την κατάσταση των παιδικών ματιών. Καλό είναι, ωστόσο, να τηρείται ορθή και ασφαλής απόσταση από την οθόνη τόσο της τηλεόρασης, όσο και του ηλεκτρονικού υπολογιστή, η οποία δε θα πρέπει να είναι μικρότερη των 5 μέτρων (η απόσταση αυτή αναφέρεται μόνο για τη τηλεόραση). Επίσης, καλό είναι να αποφεύγεται η μελέτη και γενικότερα το διάβασμα σε συνθήκες ανεπαρκούς φωτισμού.

Πότε κρίνεται απαραίτητο να φορέσει γυαλιά ένα παιδί;

Σε περιπτώσεις υψηλής διαθλαστικής ανωμαλίας (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός), τα παιδιά χρειάζονται διόρθωση όρασης με χρήση γυαλιών. Σε ελαφριές μορφές, η χρήση ή όχι γυαλιών εξαρτάται από την οπτική οξύτητα που έχουν τα παιδιά, καθώς επίσης κι από τα συμπτώματα που παρουσιάζουν (π.χ. κεφαλαλγίες/έλλειψη συγκέντρωσης στο σχολείο).

Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς κατά την αγορά των γυαλιών για τα παιδιά τους; Τι σκελετό πρέπει να διαλέξουν; Ποιοι σκελετοί είναι πιο ασφαλείς;

Συστήνεται η επιλογή γυαλιών με σκελετό ελαφρύ και κρύσταλλο άθραυστο (πλαστικό) για αποφυγή τραυματισμών. Της επιλογής, ωστόσο, θα πρέπει να έχει προηγηθεί σωστή μέτρηση διάθλασης με σκιασκοπία.

Κάθε πότε θα πρέπει να αλλάζει γυαλιά το παιδί;

Αφού δοθεί η πρώτη συνταγή γυαλιών, θα πρέπει μετά από 3 μήνες να γίνει ο πρώτος έλεγχος κι έπειτα ανά 6 μήνες να ελέγχεται η διάθλαση. Επομένως, τυχόν διαπίστωση αλλαγής στη διάθλαση, συνεπάγεται συνήθως αλλαγή γυαλιών.

Κάθε πότε θα πρέπει να εξετάζει την κατάσταση των ματιών του;

Εκτός από τους ελέγχους που έχουν ήδη προαναφερθεί (μετά ακριβώς τη γέννηση, κατά το 1ο έτος κι έπειτα κατά το 4ο έτος ηλικίας), εάν δεν υπάρχει πρόβλημα και δεν παραπονιέται το παιδί, καλό είναι ο έλεγχος να πραγματοποιείται ανά έτος μέχρι την ηλικία των 12 ετών και μετά κάθε 2 έτη.

Τι είναι προτιμότερο για τα παιδιά; Τα γυαλιά οράσεως ή οι φακοί επαφής;

Η χρήση γυαλιών οράσεων ή φακών επαφής εξαρτάται κυρίως από την πάθηση και την ηλικία του παιδιού. Ο αστιγματισμός για παράδειγμα, διορθώνεται καλύτερα με φακούς επαφής. Άλλου είδους παθήσεις (π.χ. μυωπία, υπερμετρωπία), διορθώνονται εξίσου αποτελεσματικά με φακούς επαφής και γυαλιά οράσεως. Λόγω του κινδύνου μολύνσεως, όμως, συνιστάται χρήση φακών επαφής μετά την ηλικία των 16 ετών.

Με ποιους τρόπους μπορεί να μετριαστούν οι παιδικές οφθαλμολογικές παθήσεις; Πώς μπορούν να συμβάλλουν οι γονείς;

Οι γονείς μπορούν να συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην προστασία της όρασης των παιδιών τους, αρκεί να κάνουν τους απαιτούμενους οφθαλμολογικούς ελέγχους στις ηλικίες που έχουν προαναφερθεί. Μελέτες που έχουν διεξαχθεί στην Ελλάδα έχουν δείξει ότι το 20% των παιδιών, όταν αυτά ξεκινούν σχολείο, παρουσιάζουν οφθαλμολογικές παθήσεις, οι οποίες τότε για πρώτη φορά ανακαλύπτονται και οι οποίες πολλές φορές είναι αργά να αντιμετωπιστούν, με αποτέλεσμα τα παιδιά να κινδυνεύουν με χαμηλή όραση σ’ όλη τους τη ζωή.

Επίσης, εάν οι γονείς πάσχουν από κάποια οφθαλμολογική πάθηση, θα πρέπει να την αναφέρουν στον οφθαλμίατρο του παιδιού τους, καθώς πολλές απ’ αυτές είναι κληρονομικές (π.χ. αχρωματοψία, διαθλαστικές ανωμαλίες, γλαύκωμα κ.ά.).

ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ ΤΩΡΑ