Laser Μυωπίας

ΜΥΩΠΙΑ

Η μυωπία είναι μια διαθλαστική ανωμαλία του ματιού, κατά την οποία οι ακτίνες του φωτός δεν συγκεντρώνονται στον αμφιβληστροειδή, όπως είναι το φυσιολογικό, αλλά σε κάποιο σημείο μπροστά από αυτόν. Για το λόγο αυτό οι μύωπες αδυνατούν να δουν καθαρά τα αντικείμενα που βρίσκονται μακριά.Laser μυωπίας

Η μυωπία διακρίνεται σε απλή και παθολογική. Η απλή μυωπία εμφανίζεται από την παιδική ηλικία, ανάμεσα συνήθως στα 5 και 12 χρόνια και είναι είτε κληρονομική είτε οφείλεται σε εσφαλμένο τρόπο θέασης (ανάγνωση με κακό φωτισμό, από πολύ κοντά κτλ).
Η παθολογική μυωπία εμφανίζεται στην εφηβεία και επιδεινώνεται αργότερα.

Η μυωπία διορθώνεται με τη χρησιμοποίηση αποκλινόντων φακών (γυαλιά), φακών επαφής ή και με επέμβαση ακτινών Laser LASIK ή PRK.

 

 

 

Συνήθως η μυωπία μετριέται σε διοπτρίες και διακρίνεται σε:

  • Ήπια μυωπία μέχρι τρεις διοπτρίες
  • Μέτρια, από τρεις ως έξι διοπτρίες
  • Μεγάλη, από έξι διοπτρίες και πάνω. Όσοι έχουν μεγάλη μυωπία είναι περισσότερο πιθανό να υποστούν αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς ή να εμφανίσουν και άλλα συμπτώματα όπως φευγαλέες σκιές (σαν «μυγάκια»).

Laser Μυωπίας

LASIK (laser in situ keratomileusis)

laser ΜυωπίαςΠρόκειται για μια μέθοδο διαθλαστικής χειρουργικής για τη διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού.

Το LASIK (laser in situ keratomileusis) είναι η πιο δημοφιλής διαδικασία διόρθωσης της όρασης αφού συνδυάζει μικροχειρουργική με λέιζερ.

Υποψήφιος για laser Μυωπίας θεωρείται όποιος:

  • Έχει κλείσει το 20ο έτος της ηλικίας του.
  • Έχει σταθερή διάθλαση για τουλάχιστον έξι μήνες πριν την επέμβαση.
  • Έχει επαρκή σε πάχος κερατοειδή.
  • Δεν πάσχει από οφθαλμολογικά νοσήματα όπως ο κερατόκωνος, το γλαύκωμα, ο καταρράκτης κλπ.
  • Δεν πάσχει από αυτοάνοσα νοσήματα και δεν του χορηγούνται ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.
  • Επίσης δεν συνιστάται η επέμβαση της μυωπίας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.

ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Διαθλαστική μελέτη με & χωρίς κυκλοπηγία
Παχυμετρία κερατοειδούς (μέτρηση του πάχους του κερατοειδούς)
Τοπογραφία κερατοειδούς (χαρτογράφηση της πρόσθιας επιφάνειας του κερατοειδούς)
Εξέταση στην σχισμοειδή λυχνία
Βυθοσκόπηση

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Το λέιζερ πραγματοποιείται σε τρία στάδια. Στο πρώτο στάδιο δημιουργείται ένας κρημνός στον κερατοειδή ιστό είτε με τον μικροκερατόμο (μηχανική λεπίδα) ή με το femtosecond laser. Στο δεύτερο στάδιο γίνεται η αναδιαμόρφωση του κερατοειδούς χιτώνα κάτω από το καπάκι με το λέϊζερ. Τέλος, ο κρημνός επανατοποθετείται.
Η διάρκεια της επέμβασης LASIK δεν υπερβαίνει τα 5 λεπτά ανά μάτι και είναι ανώδυνη.
Η αποκατάσταση της όρασης είναι πολύ γρήγορη και τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα σταθερά και αξιόπιστα.

PRK (PHOTOREFRACTIVE KERATEKTOMY)

laser ΜυωπίαςΗ μέθοδος PRK εφαρμόζεται σε ασθενείς με λεπτό πάχος κερατοειδούς καθώς επίσης και σε ασθενείς με ήπια μυωπία, υπερμετρωπία και αστιγματισμό.

Η διαδικασία γίνεται ως εξής:

Αφαιρείται το επιφανειακό μέρος του κερατοειδούς που λέγεται επιθήλιο.

Μετά εφαρμόζεται το laser και τοποθετείται στο τέλος ένας θεραπευτικός φακός για να βοηθήσει την επούλωση του επιθηλίου μέσα στις επόμενες τρεις με τέσσερις ημέρες.

Η όραση έχει διακυμάνσεις για μερικές ημέρες. Ο προστατευτικός φακός αφαιρείται σε 3-7 ημέρες όταν επουλωθεί πλήρως ο κερατοειδής.

Η επέμβαση γίνεται με αναισθητικές σταγόνες και είναι ανώδυνη.

FEMTOSECOND LASER

laser ΜυωπίαςΤο όνομα προήλθε από τον αριθμό των παλμών ανά δευτερόλεπτο(pulse/sec) με το οποίο λειτουργεί το συγκεκριμένο laser.

Τα laser αυτά εκπέμπουν στην υπέρυθρο ζώνη του φάσματος και σε συνδυασμό με τον εξαιρετικά βραχύ χρόνο δράσης και την πολύ μικρή ενέργεια επιτυγχάνουν τη φωτοδιάσπαση (photodisruption) του ιστού στον οποίο προσπίπτουν (κερατοειδής, κρυσταλλοειδής φακός κ.λ.π.) η οποία εμφανίζεται με τη μορφή φυσαλίδας και η οποία τελικά είναι η δύναμη με την οποία τέμνει τους ιστούς το FEMTOSECOND LASER.

CROSS LINKING

laser ΜυωπίαςΤο Cross – Linking είναι η σύγχρονη μέθοδος για την αντιμετώπιση της εκτασίας του κερατοειδή, η οποία παρατηρείται σε παθήσεις όπως ο κερατόκωνος και σε σπάνιες περιπτώσεις μετά από διαθλαστικές επεμβάσεις.

Η μέθοδος αυτή εφευρέθη από τον καθηγητή Prof. Theo Seiler, τέως Διευθυντή της Πανεπιστημιακής Κλινικής της Δρέσδης Γερμανίας (Carl Gustav Carus University), όταν ο κ. Κούλας Χαράλαμπος Διευθύνων Σύμβουλος σήμερα του Αττικού Οφθαλμολογικού ειδικευόταν στην οφθαλμολογία στην κλινική του καθηγητή κ.Theo Seiler.

Η χρήση της φωτοδιεγειρούμενης ριβοφλαβίνης και υπεριώδους ακτινοβολίας οδηγεί στην ενίσχυση του κερατοειδή δυναμώνοντας τους δεσμούς του κολλαγόνου.

Με την τεχνική αυτή σταθεροποιούνται παθήσεις, όπως ο κερατόκωνος. Η αναστολή της εξέλιξης του κερατόκωνου μειώνει σημαντικά τις μελλοντικές πιθανότητες για Μεταμόσχευση Κερατοειδούς.
Υποψήφιοι για την εφαρμογή της μεθόδου θεωρούνται αυτοί που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της παθήσεως.

Η επέμβαση είναι εντελώς ανώδυνη, διαρκεί 1 ώρα στο κάθε μάτι και γίνεται με την ενστάλαξη τοπικού αναισθητικού κολλυρίου.

ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ ΤΩΡΑ