Laser υπερμετρωπίας

ΥΠΕΡΜΕΤΡΩΠΙΑ

Laser ΥπερμετρωπίαςΗ υπερμετρωπία είναι μια άλλη διαθλαστική ανωμαλία του ματιού, κατά την οποία το φως εστιάζεται σε ένα σημείο πίσω από τον αμφιβληστροειδή. Ο ασθενής μπορεί να διακρίνει τα αντικείμενα σε μεγάλη απόσταση αλλά έχει πρόβλημα στο να τα διακρίνει καθαρά σε κοντινή απόσταση.

Υπερμετρωπία – Laser Υπερμετρωπίας

Η υπερμετρωπία διακρίνεται σε δύο κύριες κατηγορίες:

Υπερμετρωπίας Τη διαθλαστική (όταν το μήκος του οφθαλμού είναι κανονικό αλλά η ισχύς του πολύ μικρή) και
Υπερμετρωπία Την αξονική (όταν η ισχύς του οφθαλμού είναι κανονική αλλά το μήκος του πολύ μικρό)

Η υπερμετρωπία διορθώνεται με τη χρησιμοποίηση συγκλινόντων φακών (γυαλιά), φακών επαφής ή με επέμβαση ακτινών laser LASIK ή PRK ή με χειρουργική επέμβαση του καθαρού κρυσταλλοειδούς φακού.

Laser Υπερμετρωπίας

LASIK (laser in situ keratomileusis)

Laser ΥπερμετρωπίαςΠρόκειται για μια μέθοδο διαθλαστικής χειρουργικής για τη διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού.

Το LASIK (laser in situ keratomileusis) είναι η πιο δημοφιλής διαδικασία διόρθωσης της όρασης αφού συνδυάζει μικροχειρουργική με λέιζερ.

Υποψήφιος για laser υπερμετρωπίας θεωρείται όποιος:

  • Έχει κλείσει το 20ο έτος της ηλικίας του.
  • Έχει σταθερή διάθλαση για τουλάχιστον έξι μήνες πριν την επέμβαση.
  • Έχει επαρκή σε πάχος κερατοειδή.
  • Δεν πάσχει από οφθαλμολογικά νοσήματα όπως ο κερατόκωνος, το γλαύκωμα, ο καταρράκτης κλπ.
  • Δεν πάσχει από αυτοάνοσα νοσήματα και δεν του χορηγούνται ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.
  • Επίσης δεν συνιστάται η επέμβαση της μυωπίας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.

ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Διαθλαστική μελέτη με & χωρίς κυκλοπηγία
Παχυμετρία κερατοειδούς (μέτρηση του πάχους του κερατοειδούς)
Τοπογραφία κερατοειδούς (χαρτογράφηση της πρόσθιας επιφάνειας του κερατοειδούς)
Εξέταση στην σχισμοειδή λυχνία
Βυθοσκόπηση

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Το λέιζερ πραγματοποιείται σε τρία στάδια. Στο πρώτο στάδιο δημιουργείται ένας κρημνός στον κερατοειδή ιστό είτε με τον μικροκερατόμο (μηχανική λεπίδα) ή με το femtosecond laser. Στο δεύτερο στάδιο γίνεται η αναδιαμόρφωση του κερατοειδούς χιτώνα κάτω από το καπάκι με το λέϊζερ. Τέλος, ο κρημνός επανατοποθετείται.
Η διάρκεια της επέμβασης LASIK δεν υπερβαίνει τα 5 λεπτά ανά μάτι και είναι ανώδυνη.
Η αποκατάσταση της όρασης είναι πολύ γρήγορη και τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα σταθερά και αξιόπιστα.

PRK (PHOTOREFRACTIVE KERATEKTOMY)

Laser ΥπερμετρωπίαςΗ μέθοδος PRK εφαρμόζεται σε ασθενείς με λεπτό πάχος κερατοειδούς καθώς επίσης και σε ασθενείς με ήπια μυωπία, υπερμετρωπία και αστιγματισμό.

Η διαδικασία γίνεται ως εξής:

Αφαιρείται το επιφανειακό μέρος του κερατοειδούς που λέγεται επιθήλιο.

Μετά εφαρμόζεται το laser και τοποθετείται στο τέλος ένας θεραπευτικός φακός για να βοηθήσει την επούλωση του επιθηλίου μέσα στις επόμενες τρεις με τέσσερις ημέρες.

Η όραση έχει διακυμάνσεις για μερικές ημέρες. Ο προστατευτικός φακός αφαιρείται σε 3-7 ημέρες όταν επουλωθεί πλήρως ο κερατοειδής.

Η επέμβαση γίνεται με αναισθητικές σταγόνες και είναι ανώδυνη.

FEMTOSECOND LASER

Laser ΥπερμετρωπίαςΤο όνομα προήλθε από τον αριθμό των παλμών ανά δευτερόλεπτο(pulse/sec) με το οποίο λειτουργεί το συγκεκριμένο laser.

Τα laser αυτά εκπέμπουν στην υπέρυθρο ζώνη του φάσματος και σε συνδυασμό με τον εξαιρετικά βραχύ χρόνο δράσης και την πολύ μικρή ενέργεια επιτυγχάνουν τη φωτοδιάσπαση (photodisruption) του ιστού στον οποίο προσπίπτουν (κερατοειδής, κρυσταλλοειδής φακός κ.λ.π.) η οποία εμφανίζεται με τη μορφή φυσαλίδας και η οποία τελικά είναι η δύναμη με την οποία τέμνει τους ιστούς το FEMTOSECOND LASER.

CROSS LINKING

Laser ΥπερμετρωπίαςΤο Cross – Linking είναι η σύγχρονη μέθοδος για την αντιμετώπιση της εκτασίας του κερατοειδή, η οποία παρατηρείται σε παθήσεις όπως ο κερατόκωνος και σε σπάνιες περιπτώσεις μετά από διαθλαστικές επεμβάσεις.

Η μέθοδος αυτή εφευρέθη από τον καθηγητή Prof. Theo Seiler, τέως Διευθυντή της Πανεπιστημιακής Κλινικής της Δρέσδης Γερμανίας (Carl Gustav Carus University), όταν ο κ. Κούλας Χαράλαμπος Διευθύνων Σύμβουλος σήμερα του Αττικού Οφθαλμολογικού ειδικευόταν στην οφθαλμολογία στην κλινική του καθηγητή κ.Theo Seiler.

Η χρήση της φωτοδιεγειρούμενης ριβοφλαβίνης και υπεριώδους ακτινοβολίας οδηγεί στην ενίσχυση του κερατοειδή δυναμώνοντας τους δεσμούς του κολλαγόνου.

Με την τεχνική αυτή σταθεροποιούνται παθήσεις, όπως ο κερατόκωνος. Η αναστολή της εξέλιξης του κερατόκωνου μειώνει σημαντικά τις μελλοντικές πιθανότητες για Μεταμόσχευση Κερατοειδούς.
Υποψήφιοι για την εφαρμογή της μεθόδου θεωρούνται αυτοί που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της παθήσεως.

Η επέμβαση είναι εντελώς ανώδυνη, διαρκεί 1 ώρα στο κάθε μάτι και γίνεται με την ενστάλαξη τοπικού αναισθητικού κολλυρίου.

ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ ΤΩΡΑ