Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μια ασθένεια που οφείλεται στο σακχαρώδη διαβήτη. Ο σακχαρώδης διαβήτης προκαλεί μεταβολές στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού. Η αυξανόμενη βλάβη των μικρών αιμοφόρων αγγείων (μικροαγγειοπάθεια) προκαλεί αρχικά τοπική βλάβη στον αμφιβληστροειδή. Μπορεί όμως αργότερα, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, να οδηγήσει σε τύφλωση.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: ασθενείς με διαβήτη τύπου I είκοσι χρόνια μετά την έναρξη θεραπείας παρουσιάζουν βλάβη στον αμφιβληστροειδή χιτώνα σε ποσοστό 95%. Μεταξύ των ασθενών με διαβήτη τύπου II το ποσοστό αυτό αγγίζει περίπου το 60%. Στις αναπτυσσόμενες χώρες η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι η πιο κοινή αιτία τύφλωσης στις παραγωγικές ηλικίες. Όπως και σε άλλες μικρό κυκλοφορικές διαταραχές η αύξηση της γλυκόζης στο αίμα είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που προκαλεί αμφιβληστροειδοπάθεια. Βεβαίως και άλλοι παράγοντες παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο, όπως η αυξημένη αρτηριακή πίεση, οι ορμονικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της εφηβείας και της εγκυμοσύνης και τα υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα.

Διακρίνουμε δύο μορφές διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας:

  1. Μη παραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια
  2.  Παραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια

Μη παραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια

διαβητική αμφιβληστροειδοπάθειαΗ μη παραγωγική μορφή εμφανίζεται στο πρώιμο στάδιο της νόσου και δύναται να μετατραπεί σε παραγωγική μορφή. Τα πρώτα συμπτώματα είναι μικρές, κοκκινωπές κηλίδες πάνω στον αμφιβληστροειδή, γνωστές ως μικροανευρύσματα.

Η αύξηση του αριθμού των μικροανευρυσμάτων αποτελεί προάγγελο για την εμφάνιση περαιτέρω βλαβών.

Η καταστροφή των αγγείων προκαλεί διαφυγή του αίματος και εναπόθεση λιπιδίων «σκληρά εξιδρώματα» στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.

Παραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια

διαβητική αμφιβληστροειδοπάθειαΗ μειωμένη παροχή οξυγόνου (ισχαιμία) του αμφιβληστροειδούς προκαλεί συχνά μια άκρως ανεπιθύμητη παρενέργεια. Νέα παθολογικά αιμοφόρα αγγεία δημιουργούνται για τον εφοδιασμό του αμφιβληστροειδούς με οξυγόνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μετάπτωση στο πιο επικίνδυνο στάδιο την παραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Οι παθολογικές αλλαγές δεν περιορίζονται πλέον στο επίπεδο του αμφιβληστροειδούς. Τα νέα αυτά αγγεία έχουν τη τάση να αναπτύσσονται μέσα στο υαλοειδές σώμα προκαλώντας συχνά αιμορραγίες του υαλώδους.

διαβητική αμφιβληστροειδοπάθειαΟ ασθενής παρατηρεί ξαφνικά ένα «μαύρο σύννεφο». Μαζί με την αιμορραγία του υαλώδους τα νέα αγγεία οδηγούν σε έλξη του αμφιβληστροειδούς με συνέπεια την αποκόλλησή του.

ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ ΤΩΡΑ