Διαθλαστικές Επεμβάσεις

Laser Μυωπίας

LASIK (laser in situ keratomileusis)

laser ΜυωπίαςΠρόκειται για μια μέθοδο διαθλαστικής χειρουργικής για τη διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού.

Το LASIK (laser in situ keratomileusis) είναι η πιο δημοφιλής διαδικασία διόρθωσης της όρασης αφού συνδυάζει μικροχειρουργική με λέιζερ.

Υποψήφιος για laser Μυωπίας θεωρείται όποιος:

  • Έχει κλείσει το 20ο έτος της ηλικίας του.
  • Έχει σταθερή διάθλαση για τουλάχιστον έξι μήνες πριν την επέμβαση.
  • Έχει επαρκή σε πάχος κερατοειδή.
  • Δεν πάσχει από οφθαλμολογικά νοσήματα όπως ο κερατόκωνος, το γλαύκωμα, ο καταρράκτης κλπ.
  • Δεν πάσχει από αυτοάνοσα νοσήματα και δεν του χορηγούνται ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.
  • Επίσης δεν συνιστάται η επέμβαση της μυωπίας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.

ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Διαθλαστική μελέτη με & χωρίς κυκλοπηγία
Παχυμετρία κερατοειδούς (μέτρηση του πάχους του κερατοειδούς)
Τοπογραφία κερατοειδούς (χαρτογράφηση της πρόσθιας επιφάνειας του κερατοειδούς)
Εξέταση στην σχισμοειδή λυχνία
Βυθοσκόπηση

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Το λέιζερ πραγματοποιείται σε τρία στάδια. Στο πρώτο στάδιο δημιουργείται ένας κρημνός στον κερατοειδή ιστό είτε με τον μικροκερατόμο (μηχανική λεπίδα) ή με το femtosecond laser. Στο δεύτερο στάδιο γίνεται η αναδιαμόρφωση του κερατοειδούς χιτώνα κάτω από το καπάκι με το λέϊζερ. Τέλος, ο κρημνός επανατοποθετείται.
Η διάρκεια της επέμβασης LASIK δεν υπερβαίνει τα 5 λεπτά ανά μάτι και είναι ανώδυνη.
Η αποκατάσταση της όρασης είναι πολύ γρήγορη και τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα σταθερά και αξιόπιστα.

PRK (PHOTOREFRACTIVE KERATEKTOMY)

laser ΜυωπίαςΗ μέθοδος PRK εφαρμόζεται σε ασθενείς με λεπτό πάχος κερατοειδούς καθώς επίσης και σε ασθενείς με ήπια μυωπία, υπερμετρωπία και αστιγματισμό.

Η διαδικασία γίνεται ως εξής:

Αφαιρείται το επιφανειακό μέρος του κερατοειδούς που λέγεται επιθήλιο.

Μετά εφαρμόζεται το laser και τοποθετείται στο τέλος ένας θεραπευτικός φακός για να βοηθήσει την επούλωση του επιθηλίου μέσα στις επόμενες τρεις με τέσσερις ημέρες.

Η όραση έχει διακυμάνσεις για μερικές ημέρες. Ο προστατευτικός φακός αφαιρείται σε 3-7 ημέρες όταν επουλωθεί πλήρως ο κερατοειδής.

Η επέμβαση γίνεται με αναισθητικές σταγόνες και είναι ανώδυνη.

FEMTOSECOND LASER

laser ΜυωπίαςΤο όνομα προήλθε από τον αριθμό των παλμών ανά δευτερόλεπτο(pulse/sec) με το οποίο λειτουργεί το συγκεκριμένο laser.

Τα laser αυτά εκπέμπουν στην υπέρυθρο ζώνη του φάσματος και σε συνδυασμό με τον εξαιρετικά βραχύ χρόνο δράσης και την πολύ μικρή ενέργεια επιτυγχάνουν τη φωτοδιάσπαση (photodisruption) του ιστού στον οποίο προσπίπτουν (κερατοειδής, κρυσταλλοειδής φακός κ.λ.π.) η οποία εμφανίζεται με τη μορφή φυσαλίδας και η οποία τελικά είναι η δύναμη με την οποία τέμνει τους ιστούς το FEMTOSECOND LASER.

CROSS LINKING

laser ΜυωπίαςΤο Cross – Linking είναι η σύγχρονη μέθοδος για την αντιμετώπιση της εκτασίας του κερατοειδή, η οποία παρατηρείται σε παθήσεις όπως ο κερατόκωνος και σε σπάνιες περιπτώσεις μετά από διαθλαστικές επεμβάσεις.

Η μέθοδος αυτή εφευρέθη από τον καθηγητή Prof. Theo Seiler, τέως Διευθυντή της Πανεπιστημιακής Κλινικής της Δρέσδης Γερμανίας (Carl Gustav Carus University), όταν ο κ. Κούλας Χαράλαμπος Διευθύνων Σύμβουλος σήμερα του Αττικού Οφθαλμολογικού ειδικευόταν στην οφθαλμολογία στην κλινική του καθηγητή κ.Theo Seiler.

Η χρήση της φωτοδιεγειρούμενης ριβοφλαβίνης και υπεριώδους ακτινοβολίας οδηγεί στην ενίσχυση του κερατοειδή δυναμώνοντας τους δεσμούς του κολλαγόνου.

Με την τεχνική αυτή σταθεροποιούνται παθήσεις, όπως ο κερατόκωνος. Η αναστολή της εξέλιξης του κερατόκωνου μειώνει σημαντικά τις μελλοντικές πιθανότητες για Μεταμόσχευση Κερατοειδούς.
Υποψήφιοι για την εφαρμογή της μεθόδου θεωρούνται αυτοί που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της παθήσεως.

Η επέμβαση είναι εντελώς ανώδυνη, διαρκεί 1 ώρα στο κάθε μάτι και γίνεται με την ενστάλαξη τοπικού αναισθητικού κολλυρίου.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ LASER ΜΑΤΙΩΝ

Είμαι κατάλληλος υποψήφιος για επέμβαση ματιών με τη μέθοδο του LASER;

Εάν είστε άνω των 20 ετών και δεν έχετε χρόνιες παθήσεις στον αμφιβληστροειδή ή στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού ή οποιαδήποτε άλλη οφθαλμολογική πάθηση ή φλεγμονή είναι πιθανό ότι είστε κατάλληλοι. Θα πρέπει να έχετε σταθερούς τους βαθμούς της διαθλαστικής διόρθωσης για ένα τουλάχιστον χρόνο. Εάν είστε γυναίκα καλό είναι η διαθλαστική επέμβαση να μην συμπέσει με εγκυμοσύνη ή θηλασμό.

Ποιος δεν μπορεί να κάνει επέμβαση ματιών με Laser;

Για κάποιους ασθενείς οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Βασικοί λόγοι αποτροπής είναι:

  • Ασθένειες που δεν επιτρέπουν στον οργανισμό την άμεση επούλωση των τραυμάτων όπως, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο λύκος και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα.
  • Παθήσεις που συνοδεύονται με λέπτυνση του κερατοειδούς, όπως ο κερατόκωνος, που μπορεί να επιφέρει αδύναμη όραση.
  •  Η λήψη φαρμακευτικής αγωγής που επιδρά παράπλευρα με τα μάτια , όπως κάποια φάρμακα για την ακμή.

Τι είναι ο προεγχειρητικός έλεγχος;

O προεγχειρητικός έλεγχος είναι μια σειρά εξετάσεων που θα καθορίσουν αν η διαθλαστική επέμβαση είναι κατάλληλη για τα ματιά σας και ποια τεχνική θα εφαρμοστεί. Ο προεγχειρητικός έλεγχος διαρκεί περίπου 1-2 ώρες.

Οι χρήστες μαλακών φακών επαφής θα πρέπει να αποφύγουν τουλάχιστον 14 ημέρες πριν τον έλεγχο τη χρήση των φακών επαφής προκειμένου να επιτευχθούν ακριβείς μετρήσεις. Ενώ για τους σκληρούς φακούς το διάστημα αποχής είναι ο ένας μήνας.

Πως γίνεται η επέμβαση με Laser;

Η επέμβαση διαρκεί περίπου 5 έως 7 λεπτά ανά μάτι, ή περίπου 15-20 λεπτά και για τα δύο μάτια.

Είναι επώδυνη η επέμβαση με Laser; Θα νιώθω ενόχληση μετά;

Η επέμβαση είναι σχεδόν ανώδυνη γιατί γίνεται με εφαρμογή αναισθητικών σταγόνων. Μερικοί ασθενείς αισθάνονται μια ελαφριά ενόχληση μετά την πάροδο της επήρειας του αναισθητικού, που διαρκεί για μερικές ώρες. Επίσης μπορεί να προκληθεί ευαισθησία στο φως για μερικές μέρες μετά την επέμβαση.

Πόσο γρήγορα θα δω μετά το Laser ;

Η αποκατάσταση της όρασης είναι πολύ γρήγορη. Οι περισσότεροι ασθενείς βλέπουν συνήθως την επόμενη ημέρα από την επέμβαση. Η όρασή σας τις 6 πρώτες ώρες μετά την επέμβαση θα είναι ελαφρώς θολή, επίσης μπορεί να υπάρξει μια ελαφριά ευαισθησία. Υπολογίστε 2-5 μέρες για σταδιακή επιστροφή στην εργασία σας. Η ζωή σας χωρίς γυαλιά αρχίζει αμέσως μετά την επέμβαση. Για τους επόμενους 6 μήνες η διάθλασή σας πιθανόν να έχει μικρές διακυμάνσεις έως ότου τελικά σταθεροποιηθεί.

Να ξέρετε ότι είμαστε διαθέσιμοι 24 ώρες την ημέρα για οποιαδήποτε ερώτηση ή ανάγκη παρουσιαστεί.

Μπορώ να κάνω επέμβαση με Laser και στα δύο μάτια συγχρόνως;

Η επέμβαση πραγματοποιείται και στα δύο μάτια την ίδια ημέρα. Αυτό μειώνει την ενοχλητική επίδραση της ύπαρξης μυωπίας στο ένα μάτι μεταξύ των δύο επεμβάσεων. Μπορείτε εάν επιθυμείτε να επιλέξετε να κάνετε την επέμβαση στο κάθε μάτι ξεχωριστά, κάτι που όμως σήμερα σπάνια είναι απαραίτητο.

Μπορώ να βλέπω την διαδικασία της επέμβασης ενώ εκτελείται;

Θα είστε ξύπνιοι αλλά πολύ χαλαρωμένοι. Δεν θα μπορείτε να δείτε τις λεπτομέρειες της διαδικασίας του Laser, θα βλέπετε διάφορα φώτα αλλά οι εικόνες θα είναι θολές.

Είναι μόνιμη η διόρθωση;

Η διαθλαστική διόρθωση είναι μόνιμη. Για την κοντινή όραση μετά το 45 έτος βοηθητικά γυαλιά θα είναι απαραίτητα εάν δεν έχουμε επιλέξει τη λύση του monovision.

Χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα τα μάτια μου μετά την επέμβαση;

Η φροντίδα γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Χρησιμοποιήστε τα κολλύρια και τις ενυδατικές σταγόνες που σας έχει συστήσει ο γιατρός. Προσπαθήστε να μην τρίβετε και να μην ακουμπάτε τα μάτια σας για τουλάχιστον 3 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Με οποιαδήποτε ένδειξη πόνου ή μείωση της όρασης πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρό σας.

Πως θα προστατεύσω τα μάτια μου;

Φορέστε γυαλιά ηλίου με 100% UV προστασία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για τη πρώτη εβδομάδα θα σας δοθούν προστατευτικά γυαλιά που θα πρέπει να φοράτε κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Πρέπει να ξεκουραστώ μετά την επέμβαση;

Ο ύπνος θα βοηθήσει ώστε η αρχική περίοδος μετά την επέμβαση να είναι χωρίς ενοχλήσεις. Όταν επιστρέψετε σπίτι προσπαθήστε να κοιμηθείτε για λίγες ώρες. Υπάρχει περίπτωση δακρύρροιας, μην ανησυχήσετε είναι συχνό φαινόμενο.

Πότε μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου;

Η επιστροφή στην εργασία εξαρτάται από το άτομο και το είδος της εργασίας. Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους σε δύο έως τέσσερις ημέρες από την ημέρα της επέμβασης. Εάν μπορείτε, θα σας προτείναμε να αποφύγετε βαριές εργασίες τις επόμενες ημέρες.

Θα χρειαστώ γυαλιά για το διάβασμα μετά από το Laser;

Συνήθως οι ασθενείς κάτω των 40 ετών διαβάζουν καλά μετά την επέμβαση. Οι ασθενείς άνω των 40 ετών μπορεί να χρειαστούν γυαλιά για την ανάγνωση της λεπτής τυπωμένης ύλης. Η επέμβαση με Laser δεν διορθώνει ή αποτρέπει την πρεσβυωπία. Θα είμαστε ευτυχείς να συζητήσουμε μια άλλη επιλογή την monovision Lasik.

Μπορώ να οδηγήσω μετά την επέμβαση;

Αποφύγετε την οδήγηση μετά την επέμβαση και μη δοκιμάσετε να ανεβοκατεβείτε πολλά σκαλιά. Είναι φυσικό η όραση να είναι θαμπή αμέσως μετά την ημέρα της επέμβασης. Συνήθως μπορούμε να οδηγήσουμε την επόμενη κιόλας ημέρα, αλλά μην οδηγήσετε μέχρι ο γιατρός σας να σας το επιτρέψει.

Μπορώ να λούσω τα μαλλιά μου, να κάνω ντους ή να κολυμπήσω;

Μπορείτε να λούσετε τα μαλλιά σας ή να κάνετε ντους με προσοχή, δεν πρέπει όμως να πέσει νερό ή σαπούνι στα μάτια. Απαγορεύεται η κολύμβηση σε πισίνα ή οποιοδήποτε θαλάσσιο σπορ για περίπου 2 μήνες.

Πότε μπορώ να χρησιμοποιήσω μακιγιάζ στα μάτια;

Μην χρησιμοποιείτε μακιγιάζ στα μάτια για 3 εβδομάδες και να αποφύγετε την χρήση μάσκαρα για 1 μήνα μετά την επέμβαση.

Υπάρχουν κίνδυνοι;

Μετά από την επέμβαση οι παρενέργειες είναι γενικά ελάχιστες. Λόγω της εξέλιξης και της εμπειρίας που έχει αποκτηθεί οι επιπλοκές γίνονται όλο και πιο σπάνιες ώστε σήμερα να μπορούμε να πούμε ότι οι πιθανότητες μόλυνσης από φακούς επαφής είναι μεγαλύτερες από τις πιθανότητες επιπλοκής κατά τη διαθλαστική επέμβαση.

Υπάρχει περίπτωση να παραμείνει μυωπία/υπερμετρωπία/αστιγματισμός;

Η πιθανότητα να παραμείνει ορισμένη μυωπία, υπερμετρωπία ή αστιγματισμός μετά την επέμβαση είναι ελάχιστη. Τα δέκατα μυωπίας, υπερμετρωπίας ή αστιγματισμού παραμένουν όταν το μάτι σας αντιδράσει διαφορετικά από το αναμενόμενο στη θεραπεία με το Laser. Νέα διόρθωση για λιγότερο από 1 βαθμό μπορεί να γίνει, αλλά δε συνιστάται.

Πόσο συχνοί μετεγχειρητικοί έλεγχοι απαιτούνται;

Οι μετεγχειρητικές επισκέψεις αποτελούν ένα απαραίτητο κομμάτι της διόρθωσης των διαθλαστικών σφαλμάτων με το Laser.

Πώς θα είναι η όραση μου τις επόμενες ημέρες από το Laser;

Αναμένεται η όρασή σας να παρουσιάσει διακυμάνσεις για κάποιο χρονικό διάστημα. Η κοντινή σας όραση μπορεί να είναι θολή για 1 εβδομάδα και 10 ημέρες, η μακρινή σας όραση μπορεί να παρουσιάσει διακυμάνσεις μέχρι και τους επόμενους 3 μήνες. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας αμέσως μόλις δείτε να μειώνετε ή να θολώνει σημαντικά η όραση για περισσότερο από 24 ώρες, αν παρατηρήσετε ερυθρότητα ή νιώσετε έντονο πόνο στα μάτια σας.

Ποιο είναι το κόστος;

Εφόσον γίνει ο προεγχειρητικός σας έλεγχος θα έχετε μια εκτίμηση του κόστους γιατί το κόστος διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος της επέμβασης.

Η διαθλαστική χειρουργική συμφέρει σε κάθε περίπτωση σε σύγκριση με το κόστος γυαλιών ή φακών επαφής.

Μπορεί το κόστος της επέμβασης να καλυφθεί από το ασφαλιστικό μου ταμείο;

Μερικές ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και ορισμένα ταμεία καλύπτουν το κόστος ή μέρος αυτού. Μπορείτε να απευθυνθείτε στον ασφαλιστικό σας φορέα ή στην ασφαλιστική σας εταιρία.

Γιατί να επιλέξω το ΑΤΤΙΚΟ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ;

Οι επεμβάσεις διαθλαστικής χειρουργικής προϋποθέτουν εμπειρία στον ορθό προεγχειρητικό έλεγχο για την επιλογή της κατάλληλης μεθόδου και τον κατάλληλο χειρισμό του Laser για την αποφυγή πιθανών μικροεπιπλοκών.

Στο Αττικό Οφθαλμολογικό Κέντρο, σε ένα ιδιαίτερα φιλικό, μοντέρνο και άνετο περιβάλλον, εξοπλισμένο με τα πλέον υπερσύγχρονα ιατρικά μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας, παρέχουμε τις υψηλότερες των υπηρεσιών μας προς όφελος του κάθε ασθενούς με τον ίδιο ζήλο και πάθος για την επιστήμη που υπηρετούμε.

ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ ΤΩΡΑ